Doe-het-zelf: lijmresten van je vloer verwijderen

Wanneer je een nieuwe vloer wilt plaatsen in je woning, is het van belang dat de oude vloer allereerst wordt verwijderd. Het zelf verwijderen van tapijt 1, of een houten vloer is een lastig klusje, maar zeker niet onmogelijk! Grote kans dat de oude lijm laag – waar de oude vloer mee is bevestigd – achter blijft. Dit zorgt ervoor dat de vloer niet egaal is, waardoor de nieuwe vloer niet goed bevestigd kan worden. In dit blog delen wij tips waarmee je zelf lijm resten kunt verwijderen.

Soort lijm bepalen

Allereerst is het van belang dat je nagaat om welk soort lijm het gaat. Er komen in de regel drie soorten lijmsoorten voor:

  • Lijmkit – kit werd jaren terug veel gebruikt. Ligt het tapijt al lang? Dan is de kans groot dat er gebruikgemaakt is van kitlijm;
  • Lijm op oplosmiddelbasis – gemakkelijker te verwijderen dan kit;
  • Lijm op waterbasis – lijm op waterbasis wordt nog niet zo lang gebruikt. Ligt het tapijt nog niet zo lang, dan gaat het waarschijnlijk om lijm op watrbasis.

Doe het zelf

Er bestaan verscheidene producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het verwijderen van lijmresten. Deze kunnen erg prijzig zijn en ze bevatten vluchtige stoffen. Je kunt altijd proberen om andere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te gebruiken. Let wel op: het verwijderen van lijmresten kost tijd. We benoemen hieronder de meest effectieve middeltjes per soort lijm:

Lijmkit verwijderen

Wanneer de lijmlaag donkerbruin of grijs gekleurd is, weet je dat het gaat om kit. Dit type lijm is het lastigst om te verwijderen. Met behulp van cola kun je veel los krijgen. Maak de tapijtlijm goed nat. Om de cola dieper te laten intrekken in de lijmlaag, is het verstandig om wat gaatjes in de lijm te boren. Mocht cola niet het gewenste effect hebben, dan zit er niets anders op dan gebruik te maken van een schuurmachine, verbrander of krabber. Let hierbij wel op dat je geen schade aanricht op de ondergrond.

Tapijtlijm op water- of oplossmiddelbasis verwijderen

Het verwijderen van de andere soort lijmen is een stuk gemakkelijker. Start met het natmaken van een stuk. Dek vervolgens dit stuk af met een stuk plastic zodat het water niet direct weer verdampt. Gaat het om een lijm op waterbasis, dan zouden de lijmresten na een nachtje weken gemakkelijk te verwijderen moeten zijn. Werkt dit niet, maak dan gebruik van cola. Werkt dit allemaal niet, dan heb je waarschijnlijk te maken met lijm op oplossmiddelbasis. Hierbij raden wij aan om een speciale vloerlijmverwijdereaar aan te schaffen van bijvoorbeeld HG. Let hierbij op dat je goed ventileert. Net als bij water en cola moet je de lijmverwijderaars de tijd geven om in te werken. Verwijder vervolgens de lijmresten met een verfkrabber.

Een bedrijf inschakelen

Lukt het je echt niet om de resten te verwijderen, of heb je er gewoonweg geen zin of tijd voor? Dan kun je altijd nog een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan Vloer Verwijderen Wolter 2. Met hun jarenlange ervaring en scherpe tarief, zijn zij de ideale partner voor u! Daarnaast kunnen zij je ook ontlasten door de oude vloer in de woning te verwijderen.

  1. https://vloerverwijderenwolter.nl/tapijt-verwijderen
  2. https://vloerverwijderenwolter.nl/lijm-verwijderen/