Hoe verwijder je een houten vloer?

Heeft u al jarenlang een houten vloer in huis en bent u toe aan iets nieuws? Voordat u begint met het leggen van een mooi laminaat, parket of PVC vloer, is het belangrijk dat u de oude vloer op de juiste manier verwijdert. In dit blog volgt een stappenplan, zodat u dit op de juiste manier kunt gaan uitvoeren.

Stappenplan houten vloer verwijderen1

Stap 1: Vooronderzoek

Is de vloer vastgelijmd? Of ligt hij los op de ondergrond? In het eerste geval heeft u een cirkelzaag en een kleine hamer nodig. Is de vloer niet vastgelijmd? Dan is een koevoet, of ander vergelijkbaar gereedschap voldoende. Bepaal daarnaast of u de vloer wilt hergebruiken.

Stap 2: Creëer ruimte

Het verwijderen van een houten vloer begint met het creëren van ruimte. Haal bijvoorbeeld een plint weg, of draai een schroef in een (beschadigde) plank waarna u deze met een touwtje optilt. Zo heeft u een mooi begin gemaakt.

Stap 3: Verwijder de planken

Haal de rest van de houten planken weg door middel van een koevoet. Mocht u de houten vloer willen hergebruiken, dan moet u natuurlijk voorzichtig te werk gaan. Houdt hierbij rekening met de lijm waarmee de vloer aan de ondergrond is vastgeplakt.

Stap 4: Verwijder lijmresten

Als u denkt dat u het moeilijkste heeft gehad, dan heeft u het mis. Het verwijderen van lijmresten is een tijdrovende klus. Als u geluk heeft, is er gebruikgemaakt van wateroplosbare lijm. Deze hoeft u alleen nat te maken. Bij een ander soort lijm is het van belang dat u lijmverwijderaar op de lijmresten smeert. Verwijder de lijmresten vervolgens met een plamuurmes. Pas hierbij op dat u de ondervloer niet beschadigt.

Houten vloer laten verwijderen

Mocht u het verwijderen van uw houten vloer liever aan een ander over willen laten? Dan kunt u de hulp van Vloer Verwijderen Wolter2 inschakelen. Zij hebben diverse machines tot hun beschikking om uw houten vloer zorgvuldig en netjes te kunnen verwijderen.

 

  1. https://vloerverwijderenwolter.nl/hout-vloer-verwijderen/
  2. https://vloerverwijderenwolter.nl