Help, steenmarter in mijn huis!

Steenmarter bestrijden

De hinder die een steenmarter u kan geven is groot, maar niet onmogelijk om aan te pakken. Deze zoogdieren worden beschermd in de Flora- en Faunawet, wat betekent dat zowel de particulier als de ongediertebestrijder aan diverse strenge regels is gebonden bij de marterbestrijding. Daarnaast richt de steenmarter, die we ook wel marter of boommarter noemen, aan de andere kant wel vrij grote schade aan, bij zowel uw auto als woning. De laatste jaren is dit zoogdier ter grootte van een kat massaal opgerukt naar de dorpen en steden, gelokt door zwerfvuil, ratten en muizen.

Bij auto’s heeft de marter het gemunt op verschillende rubberen onderdelen. U moet er natuurlijk niet aan denken dat er brand ontstaat doordat de marter de benzinekabel of de remkabels doorknaagt. Dit merkt u vaak net iets te laat, als u al op de weg zit, en kan in bepaalde gevallen levensgevaarlijk zijn.

Hoe steenmarter bestrijden? Zelf doen of bedrijf ongedierte bestrijding inschakelen?

Daarnaast is de marter dol op de warme plekjes in huis. Naast plekjes in de buurt van de verwarming of de cv-ketel  veroorzaken ze bijvoorbeeld vieze kringen in plafonds van urinedruppels en prooibloed. Om nog maar te zwijgen over de wegrottende resten van opgepeuzelde andere dieren in een spouwmuur of voorzetwand.

Het bestrijden, doden of vergiftigen van een marter mag in Nederland dus niet. Er bestaat in de handel wel een manier van aanpak als het inspuiten met een marterspray onder de motorkap of in de wielschacht, twee populaire plekjes waar ze graag zitten. Nadeel is dat de marter zo gehecht is aan zijn territorium, dat het effect hiervan al snel afneemt. Een marter proberen te verjagen hiermee dus een weinig effectief middel van marterbestrijding. Hetzelfde geldt voor kastjes met ultrasone geluidsgolven, soms ook nog in combinatie met hinderlijke lichtflitsen, na verloop van tijd kan dit ongedierte hieraan gaan wennen.

Geen hoge herstelkosten aan auto door inschakelen van professionele ongediertebestrijder

In feite is de enige effectieve manier het inhuren van professionele ongediertebestrijding. Als het gaat om het bestrijden of verjagen van steenmarters moet u hier niet op bezuinigen, want vakmensen in plaagdierbestrijding betalen zichzelf terug. Bedenk immers maar eens wat de hoge kosten voor het herstellen van uw auto zijn nadat een marter in de warme ruimtes heeft huisgehouden en kabels en leidingen heeft doorboord. Omdat de marter een beschermde diersoort is, kan een professional in het verjagen of bestrijden van dieren met andere middelen werken dan u als particulier zou kunnen en mogen aanschaffen.

Snel in actie komen na signaleren van overlast door een marter

De steenmarter heeft zich rond de eeuwwisseling steeds meer aangepast aan een leven dichtbij de mens. Ze bouwen dolgraag nesten in schuren, stallen, tuinhuisjes, kelders en zolders om zich te vermenigvuldigen, te slapen of de dag door te brengen. Met name de vrouwtjes kunnen een enorm vieze geur achterlaten. Om een blijvende geur in uw huis of auto te kunnen beperken is het dan ook zaak om snel in actie te komen.