Hoe schuur je een anhydrietvloer?

In steeds meer nieuwbouwwoningen wordt er gekozen voor anhydrietvloeren. Dit omdat het een minder arbeidsintensief proces is. Het wordt ook wel de vloer van de toekomst genoemd. Maar voordat u uw tegels of vloerbedekking wilt plaatsen, moet de dekvloer eerst worden geschuurd. In dit artikel leest u waarom en hoe u dit doet.

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer bestaat is een uitgehard mengsel van gips, zand en water die dient als dekvloer. Deze vloer komt vaak voor in appartementen en hoge gebouwen. De anhydriet gietvloer is een goedkope en snelle oplossing die vaak terug komt in de projectbouw. Een enorm pluspunt van deze dekvloer is de vaste kwaliteit. Door de zelf verdichtende eigenschappen heeft men een constante garantie op druksterkte.

Waarom een anhydrietvloer schuren?

Een anhydrietvloer vormt een tussenlaag, die de functie vervult van een harde uitlvaklaag op een draagvloer. Het doel van deze overgangslaag is dat er een vlakke ondergrond wordt verkregen voor de uiteindelijke vloerbedekking. Na het verpompen, verspreiden en afstrijken van de anhydriet gietspecie ontstaan een dun laagje aan het oppervlak. Dit wordt ook wel “bleedingwater” genoemd. Doordat de aanwezige kalk met kooldioxide in aanraking komt, ontstaat er calciumcarbonaat. Dit calciumcarbonaat vormt zich tot een dun schilferig fijn huidje op de bovenzijde van het oppervlak. Dit huidje moet verwijderd worden door middel van schuren.

Waarmee schuur ik mijn anhydrietvloer?1

Als u uw anhydrietvloer wil schuren, is daar een geschikte schuurmachine voor nodig. Het liefste eentje met stofafzuiging. Schuren kan ook aan de hand van een harde schuurborstel.

Hoe schuur ik mijn anhydrietvloer?

Maar hoe schuur je nu je anhydrietvloer op de juiste manier? Volg onderstaand stappenplan op en u bent zeker van een gladde ondervloer voor uw vloerbedekking!

Stap 1: Laten uitharden

De vloer moet uiteraard eerst voldoende zijn uitgehard, zodat beschadigingen kunnen worden voorkomen.

Stap 2: Schuren

De toplaag van de dekvloer moet, nadat het zo’n 2 รก 3 weken heeft kunnen drogen, weggeschuurd worden.

Stap 3: Stof verwijderen

Na het schuren moet het stof verwijderd worden. Mocht u al stofafzuiging op uw schuurmachine hebben zitten, dan scheelt u dit al wat werk. Ga voor de zekerheid nog even met uw stofzuiger over de dekvloer zodat ook de laatste stofdeeltjes verwijderd kunnen worden.

Stap 4: Insmeren met voorstrijkmiddel

De vloer wordt voorzien van een voorstrijkmiddel om de zuiging op te heffen.

Stap 5: Laten drogen

Het voorstrijkmiddel moet goed drogen.

Stap 6: Primer aanbrengen

Voordat de vloer die u wenst geplaatst kan worden, brengt u een hechtprimer aan.

Laten schuren door Vloer Verwijderen Wolter2

Vloer Verwijderen Wolter heeft de juiste machines tot hun beschikking om uw anhydrieten vloer te schuren. Vraag hiervoor een offerte aan of bel ons op 06 – 52649524.

Bronnen

  1. https://vloerverwijderenwolter.nl/anhydriet-schuren
  2. https://vloerverwijderenwolter.nl/